Bangkok este unul dintre orașele care nu doarme niciodată. Are combinația perfectă între mâncare, viață de noapte și cultură care este ceva, aș îndrăzni să spun, unic în lume. Fie că ești la prima călătorie în Bangkok ori la a patra, a cincea, ș.a, această metropolă fascinantă te va aștepta mereu cu ceva nou și interesant. Dacă vei vizita pentru prima dată Bangkok-ul, sper că acest ghid de călătorie pe care l-am pregătit pentru tine mai jos îți va fi de folos.
Bangkok este un loc extraordinar, atât de popular și de vizitat încât de ani de zile se află în topul celor mai vizitate orașe din lume. Vei înțelege și de ce după ce vei ajunge acolo. Fie că ești pasionat de cultură, de cumpărături, fie că vrei un masaj, că îți place să experimentezi bucătăriile asiatice ori îți place distracția și viața de noapte, Bangkok le are pe toate pentru a te ține ocupat. Trebuie să menționez și faptul că, Bangkok a fost declarat de către CNN, orașul cu cea mai bună mâncare stradală din lume.
Tot aici se află și restaurantul de stradă al lui Jay Fai, devenită faimoasă în toată lumea pentru omleta sa de crab, care în anul 2018 a primit o stea în Ghidul Michelin și căruia Netflix i-a dedicat un episod din seria „Street Food”. Eu am încercat omleta de fiecare dată și este într-adevăr wow!
Bangkok se bucură de un climat tropical, așa că este cald pe tot parcursul anului având doar două anotimpuri – ploios și uscat. Aeroportul principal care deservește multe zboruri internaționale și pe care, cel mai probabil vom ateriza este aeroportul Suvarnabhumi (BKK). Vom pleca împreună din București cu zborul Qatar Airways spre Bangkok, iar după aproximativ 15 ore și o escală în Doha, vom ajunge la destinație.
După ce vom termina cu formalitățile legate de acte și viză, ne vom îndrepta către metrou pentru transferul către hotel. Am ales acest mijloc de transport pentru că este cel mai ecologic și pentru a experimenta stilul de viață al localnicilor. Prima zi este pentru relaxare și odihnă după drumul lung parcurs cu avionul.
În a doua zi în Bangkok, ne vom bucura de o experiență culinară unică – Damnoen Saduak și piața feroviară Maeklong, de pe șina de tren. Am ales aceste locuri pentru că sunt de-a dreptul extraordinare. De ce este unică aceasta din urmă? Pentru că se află deasupra unui sistem feroviar încă funcțional, iar când un tren trece pe calea ferată, cu o ușoară viteză de 10-20 km/h, sună sirena, iar proprietarii de tarabe își retractează copertinele pentru a face loc vagoanelor, urmând să își reia afacerea imediat ce acesta a trecut. Trenul trece prin piață de mai multe ori pe zi în intervalul 6:20-17:40 așa că sigur vei avea ocazia să-l vezi.
Și piața plutitoare Damnoen Saduak este unică și una dintre cele mai mari din Bangkok. Această piață este un vestigiu uluitor al comerțului tradițional thailandez și acolo ai ocazia să încerci mâncărurile locale, să admiri piața și produsele artizanale rafinate ale localnicilor chiar din barcă. Atmosfera inedită creează un zumzet și o energie greu de găsit în alte locuri.
Alte locuri speciale pe care le vom vizita sunt Templul Grand Palace & Wat Pho și piața de flori Pak Klong Talad. Odată ce vei vizita aceste temple, vei rămâne fascinat de bogăția arhitecturii și de frumusețea locului. Ajungând aici, vă voi aminti să vă îmbrăcați decent și corespunzător (femeile pot purta pantaloni, fustă, rochie, dar toate lungi) și un top care să le acopere umerii, iar bărbații trebuie să poarte pantaloni lungi. În cazul în care totuși nu veți fi îmbrăcați corespunzător la momentul vizitei, nu vă faceți griji deoarece imediat lângă clădire există un loc de unde se pot închiria, contra cost, aceste haine.
Templele au peste 1000 de imagini cu Buddha, au multe colțuri ascunse, colorate și pline de flori încântătoare. Este o plăcere să te plimbi prin jurul lor, să admiri arhitectura unică și grădinile absolut superbe.
Pak Khlong Talad…un loc atât de plin de viață! Este o uriașă piață de flori – cea mai mare din Bangkok. E locul unde toate florile din Thailanda (dar și din lume) ajung înainte de a fi distribuite micilor comercianți, restaurantelor, hotelurilor, etc. Piața este deschisă 24 de ore, iar perioada cea mai plină de viață este de la miezul nopții până la 4 dimineața, atunci când încep să sosească loturile de flori proaspete, iar o întreagă acțiune de negociere și tranzacționare autentică intră în scenă.
În a patra zi a ta în Bangkok, te vei putea relaxa urmând ca pe seară să ne îndreptăm spre gara Bang Sue Junction de unde vom lua trenul de noapte către următoarea noastră destinație – Chiang Mai. Am ales să ne deplasăm cu trenul și nu cu avionul pentru ca am considerat că este mai ecologic și mai interesant. Serviciile din tren sunt foarte bune, thailandezii au grijă să ofere condiții maxime de igienă și de curățenie, așternuturile pe care vei dormi, fiind foarte curate. (există și un vagon restaurant unde poți bea ceva sau poți servi mâncare).
Călătoria durează aproximativ 13 ore (751 km) timp în care te poți odihni (va fi liniște și vor fi trase draperii pentru a asigura intimitatea), poți citi (ai lampă de veghe) ori îți poți petrece timpul în vagonul restaurant.
Bangkok nu seamănă cu nimic din ce ai experimentat ori vizitat până acum. E unic, e zgomotos, e plin de viață și agitat. În primele momente când ajungi, s-ar putea să ți se pară prea mult. Să nu știi în ce parte să privești mai întâi, la ce tarabă cu mâncare stradală să oprești prima dată pentru că toate au ceva interesant, iar mirosul constant de mâncare la grill sau la wok te invită să arunci un ochi la toate tarabele dacă ai putea.
Poate e mult, poate inițial nimic nu are sens, poate e gălăgios, dar până la sfârșitul călătoriei în Bangkok, sunt sigur că vei ajunge să te îndrăgostești de acest loc pentru că este unul plin de surprize.
Lasă un răspuns