Songkran – cunoscut și sub numele de „Festivalul Stropirii cu apă”, este o sărbătoare care marchează începutul Anului Nou Thailandez. Este un eveniment extrem de important în calendarul budist și se sărbătorește anual, între 13-15 Aprilie.
Istoria Songkran-ului
Cuvântul Songkran provine din limba sanscrită și înseamnă „trecere”, „mutare”, iar în antichitate data Songkran-ului varia în funcție de calendarul solar și lunar. În prezent, festivalul durează 3 zile, dar în anumite zone din Thailanda poate începe mai devreme sau se poate termina mai târziu, însă pentru toți, obiectivul este același – de a merge mai departe în Noul An, mai puri și mai curați.
Ce rol are apa?
Apa joacă un rol foarte important. În mod simbolic, apa purifică, curăță și „spală” greșelile, nereușitele și toate relele din anul anterior. Acasă, la serviciu, în școli, locuri publice sau instituții, oamenii fac curățenie. De obicei, în această perioadă, thailandezii își fac timp să meargă în locurile natale să petreacă momente frumoase alături de întreaga familie, în special alături de rudele mai vârstnice.
În această perioadă, apa mai simbolizează și fertilitatea. Încă din trecut, poporul thailandez căuta să atragă ploaia pentru a le asigura o recoltă bogată de orez. Provinciile și orașele mai mici sărbătoresc de obicei într-un mod mai liniștit și mai tradițional față de orașele mai mari.
În toate templele budiste, statuile lui Buddha sunt ușor scăldate în apă, sunt aduse ofrande, persoanelor vârstnice li se arată respect prin spălarea mâinilor de către persoanele mai tinere, iar foarte mulți localnici, dar și turiști care se află în zonă în această perioadă participă la cea mai mare bătaie cu apă din lume.
Dacă îți place apa și distracția, atunci Songkran e și pentru tine
În luna Aprilie, temperaturile ajung sau chiar trec de 40° C așa că, acest festival al apei e mai mult decât binevenit. Thailandezii au nevoie să se racorească, iar Songkran e soluția distractivă și răcoritoare.
Ce se întâmplă în cele 3 zile ale Songkran-ului
În prima zi, așa cum am menționat mai sus, thailandezii își curăță casele și spațiile publice. În cazul templelor, oamenii folosesc o apă parfumată pentru a curăța statuile budiste. Acest ritual special și îmbietor se numește Song Nam Phra, iar parfumul realizat din plante și ierburi frumos mirositoare, se numește Nam Ob.
A doua zi a Songkran-ului poartă numele de Wan Nao și simbolizează sărbătoarea vechiului Revelion thailandez. În această zi, localnicii pregătesc ofrande și mâncare pentru a fi oferite templelor și călugărilor. În semn de respect, tinerii spală mâinile celor mai vârstnici cu apă parfumată. Copiii spală picioarele părinților, iar părinții le oferă ghirlande florale și binecuvântări.
A treia zi de Songran este cunoscută sub numele de Wan Payawan, iar în această zi oamenii își încep ziua mergând la templele din zonă pentru a le oferi mâncare sau chiar obiecte vestimentare călugărilor. Ulterior se roagă și iau parte la diverse ritualuri tradiționale.
Cum sărbătoresc thailandezii Songkran în Bangkok
Ceremonia oficială de deschidere a festivalului are loc la Wat Pho – unul dintre cele mai cunoscute și importante temple din Thailanda. Multe festivități au loc pe străzile Bangkok-ului, în special pe și în jurul străzii Kao San Road, Silom și Siam, – străzi populare, dar și foarte apreciate de backpackers. Și în Bangkok ca și în restul țării, au loc evenimente, spectacole, procesiuni, game delicioase de mâncăruri tradiționale, dar și bine-cunoscuta și distractiva bătaie cu apă.
Localnicii, dar și turiștii adună apă în găleți, sticle, pistoale și în tot ce au la îndemână pentru a se stropi între ei. Așa cum spuneam mai sus, Aprilie e o lună fierbinte, iar o bătaie cu apă vine perfect.
La festivitate participă atât copii cât și vârstnici. Iar ca experiența să fie și mai distractivă și unică, elefanții iau și ei parte la activitate. Își umplu trompa generoasă cu apă din găleți, iar mai apoi stropesc cam tot ce prind în cale.
Chiang Mai
Și în partea de Nord a Thailandei, în frumosul oraș verde – Chiang Mai localnicii și turiștii iau parte la sărbătoare. Și aici au loc parade stradale, ceremonii religioase, dar și multe petreceri. Poarta Tha Phae este principa zona de petrecere. Pe anumite străzi traficul este blocat de petrecerile improvizate pe loc. Mâncarea stradală delicioasă, spectacolele tradiționale, dar și nelipsita bătaie cu apă te așteaptă și în Chiang Mai în această perioadă pentru că „Trandafirul Nordului” așa cum i se mai spune acestui oraș extrem de frumos, știe să petreacă pe cinste.
Phuket-ul petrece?
Sigur că da! Și Phuket-ul are în această perioadă niște petreceri absolute minunate. Sunt insule unde se organizează petreceri masive până în zorii zilei. Să ai parte de muzică bună, valurile mării Andaman lângă , nisipul fin, dar și bătăi distractive cu apă, nu poate fi decât un paradis.
De-a lungul celei mai cunoscute străzi – Bangla Road, vei găsi cele mai animate localuri de noapte din Patong. Și Phuket-ul are un centru al festivității și este Parcul Saphan Hin. Muzica live, tare, mulțimea de localnici amestecată printre turiști, animatoarele thailandeze care știu cum să întrețină atmosfera, toate fac parte din această festivitate unică în lume.
Sawatdee pii mai! (Songkran fericit!)
Am enumerat doar câteva locuri mai importante unde au loc festivități de sărbătorire a Songkran-ului, însă fiecare colțișor din Thailanda îl va sărbători în această perioadă. În mod mai tradițional sau modern, pentru toți localnicii și turiștii sunt 3 zile de voie bună și multă distracție.
Așa că oriunde te-ai afla în Thailanda în perioada Songkran-ului, vei avea parte de multe petreceri. Thailandezii știu cum să se bucure de viață și de tradiții de aceea sunt și foarte multe persoane care își organizează vacanțele ținând cont de această perioadă.
Dacă te afli acum în Thailanda, ești în momentul potrivit, la locul potrivit pentru că vei învăța extrem de multe lucruri despre această sărbătoare, dar te vei și distra garantat.
Așa că ia-ți pistolul cu apă, voia bună, scoate cele mai amuzante mișcări ale tale și atacă! 💦 și poate îmi lași un comentariu mai jos să-mi spui cum te-ai distrat.
Constantin says
Felicitări poporului thailandez pentru modul în care știu să fie fericiți!
Vasile trofim says
Abia m – am întors după 35 de zile. Din păcate nu am prins Songkran ul dar promit ca anul viitor nu îl ratez…